2015. december 13., vasárnap

2015.12.22. Nap a Bakba lép - Fókuszban a felelősség


Karácsony előtt két nappal, 2015.12.22-én 5:48-kor a Nap belép a Bak csillagjegybe és megvilágítja a hozzá tartozó témákat, mint felelősség és felnőtté válás. 





A Nap elhagyja a Nyilas zodiákust, ahonnan magával hozza a hit és lelkesedés energiáját és a Bakba lépve elég erőt ad ahhoz, hogy optimista terveink a gyakorlatba ültetve, lépésről lépésre megvalósítsuk azokat. Ez már egy másfajta időszakot fémjelez. Itt már nem annyira a szellemiség és a távoli célok számítanak, hanem a kézzel fogható és szigorú eredmények. Tél van ilyenkor, a természet behúzódik, az utak csúszósak, a közlekedés is nehezített. Mi magunk kevesebbet mozdulunk ki otthonról és szívesebben vagyunk a szeretteink közelében. Egy forró tea mellett, kedvenc könyvünk olvasgatjuk, miközben kint esik a hó.

A Bak kardinális föld jegy, tehát mozgásba lendítő minőség, a föld szilárdságával kombinálva. Uralkodó bolygója a Szaturnusz, napja a szombat. A Szaturnuszhoz és a Bakhoz tartozik a szilárdság, karma, idő, akadályok, öregkor, kötelesség, falak, remeteség, cél, szűkítés, fogyókúra, család, önmegtartóztatás, hiány, anyag, pénz, karrier, kitartás, struktúra, kontroll, merevség,  ellenőrzés, tartozások, leckék, elvonulás, hagyományőrzés fogalmai. A Szaturnusz a tanításokat jelképezi a nehézségeken át. Alakja egy öregember, aki behúzódik és az élet súlya nyomja a hátát.  A Bakhoz tartozó testrészek a térdek, lép, könyök, csontok és izületek. Színe a szürke, királykék és fekete. Féme az ólom, állata a holló. Bak hivatás például az adóellenőr, hagyományörző, restaurátor, raktáros, matematikus, minőségellenőr.



Hogyan hat napjainkban a Szaturnusz, mint a Bak bolygója?

A Szaturnusz jelenleg a Nyilasban halad az égbolton, megvilágítva az alázattal és hittel teli megvalósítás, felnövés és építkezés témakörét. Tehát a Nyilas témákat köti össze a Bak témákkal. Nem lehetünk beképzeltek és nagyképűek, le kell ereszteni a saját vetítéseinkkel felfújt lufinkat. Hiába veszünk 25 milliós Mercedest, ha közben belül tele vagyunk kishitűséggel, félelemmel és nem feldolgozott érzelmekkel, élményekkel. Az autó, hírnév, rang nem fedi el a lényeget. Minél inkább vetítünk kifele és posztoljuk a spiritualizmust és cukormázas mosolyokat a Facebookra, annál jobban lehet érezni, hogy itt bizony gondok vannak. Aki a jelenben és a harmóniában él, az nem ér rá folyamatosan kifele élni és mutogatni az érdemeit. Erről egy egész külön bejegyzést írtam "Szaturnusz a Nyilasban" címmel. Ideje felnőni és felnőttként viselkedni. Ezt jelenleg a Bak Merkúr is próbálja a tudtunkra adni. 

Mit helyez fókuszba a Bakban haladó Nap?

Ha arra vagyunk kíváncsiak, hogy a Bak Nap mely életterületünk világítja meg ebben az egy hónapban, akkor keressük meg a Bakban kezdődő házunkat. Ott kerül a fókuszba a felelősség és a kontroll, felnőtté válás témaköre. A Nap bevilágítja azt az életterületünket, amin áthalad.

Mivel a Bak a karma jegye, így ha ebben a jegyben áll bármilyen bolygó a születési képletünkben, legyen az Nap, Hold, Neptun, akkor bizonyosak lehetünk benne, hogy vannak még nem feldolgozott elakadásaink. Javasolt ezeket megutazni és oldani, hogy ne akadályozzon tovább minket a fejlődésben. 

Érdemes megvizsgálni a képletünkben a Szaturnusz születésünkkori pozícióját, mert bár generációs/transzcendens bolygó, de ugyanúgy karma jelölő. Jegy és házhelyzete sokat elárul korlátainkról, nehézségeinkről. 

Mi történik, amikor a Szaturnusz visszatér a képletünkbeli pozíciójába?

Amikor a radixunkban a Szaturnusz visszatér az eredeti pozíciójába, akkor van Szaturnusz visszatérésünk. Ez 29 évente történik meg, mert ennyi idő alatt kerüli meg a Napot. Ilyenkor a Szaturnusz ellenőrzi, hogy felnőttünk-e és a vizsgáit sikerrel abszolváltuk-e. Amennyiben nem, akkor újabb tanítások és terhek formájában éri el, hogy felnőjünk. Akadályokat görget elénk, melyben kicsit megtörünk, de hosszútávon mindig többek leszünk általa. 

Tanács: Jobb önként vállalni a Szaturnuszi terheket, hogy ne kelljen túl fájdalmas lecke árán okulnunk. A Szaturnuszi tanítások által elért eredmények örökké a miénk maradnak, nem úgy mint a Jupiter ajándékai. A Szaturnusz nem kérdezi meg, hogy akarunk-e tanulni, csak teszi a dolgát. Jelzi az időt és öregséget, mely sok embert megrémít. Egyszerűbb volna elfogadni a múlandóságot, korlátokat és felismerni az idő múlásában rejlő bölcsességeket. Ennek ellenére a Szaturnusz nem rossz, hanem igazságos tanító. Szorgalommal és alázattal ruház fel minket. Azt mondja, hogy sorsunkat ideje elfogadni és ideje alázattal közelíteni az élethez. Szaturnuszi feladat lehet például egy beteg szerettünk ápolása, kisebbik testvérünk nevelése, istápolása, bevétel kiesés miatti szűkös életkörülmények, betegségek átvészelése, szüleink halála, és még sorolhatnánk. Ilyenkor nem lehetünk már gyerekek vagy túl korán munkába kell állnunk a fennmaradásunkért. 





Mi jellemzi a Bak jegy szülöttét?

A harmonikus Bak szülött (Nap, Hold, Aszcendens, születési uralkodó a Bakban) céltudatos, kontrollált, hagyománytisztelő, családközpontú. Felnőtt mentalitású férfiként, nőként éli a mindennapjait. Felelősséget vállal családjáért és kész értük keményen dolgozni. Lehet, hogy az élet megedzette, de pont ezért tudja értékelni a család és szeretet fogalmát. Jól bánik az anyaggal és a pénzzel, de nem fösvény és szívesen ad. Csak az lehet a mienk, amit bármikor képesek vagyunk odaadni és ezt a Bak ember tudja is. Szívós, szorgos és kitartó. Szeret szerelni és bütykölni, valamint gyűjtögetni. Nehezen dobja ki felhalmozott tárgyait. Hajlamos túl szürkén és komoran látni a helyzetét és gyakran pesszimista. Sajátos szarkasztikus humorral bír, melyet nem biztos, hogy sokan értenek. Fontosak számára a tárgyak, mert föld jegyről beszélünk. Az ő olvasatában az élet nehézségek és akadályok sora. Szeret elvonulni és elmélkedni, ilyenkor hagyjuk őt magára. Tiszteli családját és fontos neki, hogy legyen egy szeretetteljes kör, akikhez hazatérhet. Nagyra értékeli a házasságot és a kimondott szónak nála súlya van. Hűséges és kész elköteleződni. A hagyományokat ápolja és elvárja, hogy szerettei is így tegyenek.  

Szinte szomjazza a terhelést és kiváló munkaerő. Néha talán merev és görcsös. Megvan benne a kellő alázat és szívósság, hogy vezetői székbe kerüljön. Ennek érdekében szorgosan tör előre a ranglétrán. Mivel a Rák zodiákussal szemben álló jegy a Bak, így a család az a terület, ami összeköti őket. Amit a Bak megtermel és hazavisz, azt a Rák feldolgozza és integrálja a közös életükbe, érzelmein átszűri. Bak emberünk hűvös, racionális, elemző és kiváló stratéga. Lehet, hogy a dolgozó szobájában konkrét pénzügyi könyvelést vezet. Egy kapcsolat elején zárkózott és kőszívűnek tűnhet, de szeretettel még az ő kemény szíve is felolvad. Vágyik az elismerésre és gondoskodásra, persze ezt kimondani nem fogja. Figyelmes és szenvedélyes szerető, úriemberként udvarol szíve választottjának. Kardinális jegy, így domináns és vezetői vénával rendelkezik. 




A diszharmonikus Bak szülött fösvény, konok és túl merev. A pénzét és értékeit nem osztja meg másokkal és elszigetelődik. Múltba réved és az ott átélt negatív élmények rabja marad. Szívét bezárja és nem enged közel magához senkit. Szkeptikus és gyanakvó. Életét csak a munka és a ranglétrán való feljutás tölti ki. A tárgyainak túl nagy jelentőséget tulajdonít, a szellemi dolgokat háttérbe helyezi. Beképzelt, önző, pökhendi és kritikus. Pesszimista és érzéketlen. 

Mit kell megtanulnia?

Meg kell tanulnia lazítani és megélni az érzelmeket. Néha megpihenni és nem alábecsülni a gyengédséget és intimitást.  Kreativitását és játékosságát érdemes fejlesztenie. A pénz és rangok helyett előtérbe kell helyezze a szeretetet és a családot. Meg kell nyitnia zárt szívét az új impulzusok felé és spontaneitást kell elsajátítania. A jelenben kell élnie a múlt helyett. Töltsön sok időt gyerekekkel, mert így megélheti az önfeledt létezés állapotát. Szerelemben odaadást és némi önfeláldozást kell mutatnia partnere felé. Családjával szemben legyen engedékenyebb. Pénzét és tárgyait jószívűen meg kell osztani másokkal, akár adakozhat is. 


Ha valakinek az Aszcendense a Bak jegyében van, akkor külsejében megjelenik egy felnőtt és koravén jelleg, szigorúbb arcvonások, csontos orr vagy áll. Idősebbnek és érettebbnek hat a koránál. Hízásra egyáltalán nem hajlamos és könnyen le tud fogyni. Szívesen visel feketét.

A Nap 2016. január 21-én lép majd a Vízöntő csillagjegybe. 


Szerző: Villányi Andrea

Kapcsolódó bejegyzés: Szaturnusz a Nyilasban




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése