2015. november 9., hétfő

A Naprendszerünk bolygói VI. - Jupiter

Száraz tényeink:

A Jupiter az ötödik bolygó a Naptól, és messze a legnagyobb bolygó a Naprendszerben. Óriásbolygó, tömege két és félszerese az összes többi bolygó együttes tömegének. A többi óriásbolygóval (Szaturnusz, Uránusz, Neptunusz) együtt gyakran Jupiter-típusú, vagy külső (exo) bolygóknak nevezik.



A Földről nézve maximális fényessége -2,94 magnitúdó, ezzel átlagosan a harmadik legfényesebb égitest az éjszakai égbolton, a Hold és a Vénusz után (rövid időre a Mars vetekedhet fényességével pályájának bizonyos pontjain).

A Jupiter főként hidrogénből áll, tömegének egynegyedét hélium teszi ki, sziklás magja nehezebb elemeket tartalmazhat. 
Gyors forgása miatt alakja forgási ellipszoid (lapított gömb). A külső atmoszférája láthatóan számos sávra oszlik a különböző szélességi körökön, turbulenciát és viharokat okozva ezek határain. Kiemelkedő látványosság a Nagy Vörös Folt, egy óriási vihar, amit már a 17. században is megfigyeltek.

A bolygót halvány planetáris gyűrűrendszer és erős magnetoszféra vesz körül. 67 holdja van (2014-es adat), köztük a négy legnagyobbat Galilei-holdaknak nevezzük, amelyeket 1610-ben fedezett fel névadójuk.
A Jupitert számos űrszonda vizsgálta már, legismertebbek ezek közül a Pioneer és Voyager közelrepülések és később a Galileo űrszonda.

A bolygót már az ókori csillagászok is ismerték, számos kultúrában mitologikus és vallási tartalommal ruházták fel. Nevét Jupiterről, a római főistenről kapta, aki a görög mitológiában egyenlő Zeusszal, a főistennel. 

A Jupiternek 67 holdja ismert. A négy legnagyobbat (Io, Európé, Kallisztó, Ganümédész) Galilei-holdaknak nevezik.



Asztrológiai szerepe

Asztrológiai jele szimbolizálja a fél egységet, ami nem lehet egész, mert a matériából indult ki. 
Egy 50 feletti férfit testesít meg, egyfajta próféta, tanító, bölcs vezető figura ő. A Jupiter a Nagy Szerencse bolygója, hozzá tartozik a remény, hit, vallás, erkölcs, külföld kérdésköre. Felfele, kifele áradó energiát jelöl. 




A Jupiter a Nyilas Aszcendensű emberek születési uralkodója. A Nyilas típusú ember joviális, jóságos, segítőkész, szellemi, spirituális beállítottságú sok esetben. Szívesen utazik vagy él külföldön. Az Aszcendens, mint elmeszerkezet csapdája, hogy mindig az kell neki, ami a másiknak már megvan, mindig jobbat, többet akar. Éppen ezért, meg kell tanulnia megbecsülnie amije van és nem irreális célokat kitűzni maga elé. 

 Magyarország is Nyilas ország. Nem véletlen, hogy a történelem is lóháton nyilazó népként írt le minket, mert a Nyilas jelképe egy nyilazó kentaur. Szimbolizálja, hogy lábával még az anyagba ragadt, viszont céljaival már felfele tör a szellemi szférába.

Nyilas zodiákus eleme a tűz, színe a lila ás bíbor, napja a csütörtök. Változó minőségű jegy, tehát a gyors alkalmazkodásban érdekelt. 

Egészségügyi asztrológiában a Nyilas zodiákushoz tartozik a csípő, máj, derék, combok és ezek betegségei. 




Képletünkön való áthaladáskor (tranzit hatás), amely területre ér, ott bőséget, túlzásokat, ajándékokat hoz. Viszont amit a Jupiter ad nekünk, azt könnyen el is veheti, mert nem kellett érte úgy megdolgoznunk.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése