2015. november 7., szombat

Naprendszerünk bolygói IV. - Mars

A Mars a Naptól számított negyedik bolygó a Naprendszerben. Szabad szemmel is könnyedén látható az éjszakai égbolton. A római hadistenről nevezték el, de gyakran hívják "vörös bolygónak" is színe miatt, amit a Mars felszínét meghatározó vas-oxid okoz. A Mars a harmadik legnagyobb kőzetbolygó, számos rendkívüli felszíni képződménnyel.



Mivel a Mars feleakkora átmérőjű, mint a Föld, ezért felszíne negyede, a tömege kb. nyolcada a Földének.
A talajminták vizsgálata alapján a Mars talaja nagy valószínűséggel alkalmas az életre, növények termesztésére: Az Antarktika szárazabb völgyeiben található talajhoz hasonló tulajdonságokat mutat. Lúgos kémhatású (az adott elemzés 8-9 közötti pH-értékeket mutatott ki), kimutatható magnézium, nátrium és kálium, az élethez szükséges tápanyagokat, és vegyületeket is találtak.

Két természetes holdja van, a Phobosz és a Deimosz, mindkettő kicsi és szabálytalan alakú, valószínűleg befogott kisbolygók. Továbbá jelenleg három mesterséges hold kíséri útján: Mars Odyssey, Mars Express és a Mars Reconnaissance Orbiter.

A Mars nagy hatást gyakorol az emberi képzeletre, mivel egy hibás fordítást követően elterjedt, hogy a Marson idegen civilizáció létezik. Sok történet született a marslakókról. Legismertebb talán H. G. Wells: Világok harca című irodalmi műve. Jelen tudásunk szerint amennyiben van élet a Marson, az legfeljebb egyszerűbb élőlényekre, mikroorganizmusokra korlátozódik.



A Föld nagyjából 26 havonta van Marsközelben, mintegy 80 millió kilométeres távolságra, azonban ez az elliptikus keringési pályák miatt változik. Ennyi időnként van lehetőség a Mars felé űrhajót indítani a minimális üzemanyag-felhasználású Hohmann-pályán.

Asztrológiai szerepe:

Asztrológiai jele: kör és abból jobbra felfele mutató nyíl. Mutatja, hogy a zárt egó kontroll nélkül kifele tör. Még nem tudja pontosan miért harcol, de utat tör. Egója és versenyszelleme hajtja előre.


Mitológiai alakja: Mars, azaz Árész. (Aries). Szimbolizálja a kontrollálatlan férfi erőt. Képletünkben a jegye és helyzete alapján megmutatja nekünk, hogy cselekvésünk hogyan nyilvánul meg és milyen területekre fókuszálódik, mennyire tudunk magunkért kiállni, kűzdeni, szeretünk-e megeröltető fizikai munkát végezni és milyen sport javasolt.

A Mars egy fiatal férfit szimbolizál, a magányos farkast, harcost, aki még nem állapodott meg és nem érte el a Nap állapotot. Ez optimális esetben kb. 30 éves korig tart férfiaknál, természetesen egyén függő. Törekedni kell rá, hogy a Marsból Nap legyen, családot alapítson és megállapodjon. Sok nő a mai világunkban Mars állapotban éli mindennapjait, kűzd, magányosan él, mindent kihívásnak vesz, törtet másokon át. Sajnos ezt társadalmi berendezkedésünk is jutalmazza, elvárja.

A Mars célja, hogy az útjába álló akadályokat kíméletlenül legyőzze, lehetőleg minél több Vénusszal kerüljön szerelmi kapcsolatba. (mitológiában Aphrodité-Vénusz és Árész-Mars egy párnak tekintendő)

Színe a vörös, féme a vas. Foglalkozásokat tekintve minden olyan tevékenység, ami vérrel, vassal, fegyverekkel, vágással kapcsolatos, például sebész vagy kovács.

A Mars a Kos zodiákus jegy bolygója, tehát a Kos Aszcendensűek uralkodó bolygója. Kardinális minőség, a dolgok elindításában, elkezdésében érdekelt. Kos jellegű embereknek törekedni kell rá, hogy a Mars energiáját kontroll alatt tartsák, ne legyenek agresszívak, de ne legyenek gyávák sem cselekedni. Illetve, hogy a magányos farkas állapotból nyissanak a külvilág és egy párkapcsolat lehetősége felé, ne féljenek elköteleződni és tanuljanak meg néha kompromisszumot kötni. Mérleg jellegű emberektől tudnak tanulni. Sport erősen javasolt a marsikus energiák levezetésére. Magas szinten a Mars/Kos az áldozati bárány, aki feláldozza magát a közösség védelme vagy egy szent cél érdekében és már nem egóból cselekszik. 

Egészségügyi asztrológiában a Marshoz tartozik a fej, férfi nem szerv, izmok, köröm, epe, vér, erek és ezek betegségei.

Ti hogyan élitek meg a bennetek levő Marsot?



írta: Villányi Andrea


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése