2015. november 12., csütörtök

A Naprendszerünk bolygói X. - Plútó

Adatok: 

A Pluto (régebben Plútó bolygó) plutoida törpebolygó.



2006. augusztus 24-éig a Naprendszer kilencedik, legkisebb bolygójaként tartották számon, ma pedig (az Eris után) a második legnagyobb törpebolygónak számít. Azóta a Neptunusz a legtávolabbi bolygó. A Föld holdjánál kisebb, magas hőmérsékleten összetömörült anyagokból álló, nitrogén–metán–szén-monoxid légkörű törpebolygó.

Bolygó besorolását azért vesztette el, mert a Kuiper-övben egy (azóta több) olyan égitestet is felfedeztek, amely nagyobb nála. Az Eris törpebolygó felfedezése után a Nemzetközi Csillagászati Unió új bolygó-meghatározást alkotott, amely az Erist – és így a Plutót is – a bolygóktól külön kategóriába helyezi.

A Pluto tömege csak egyötöde a Holdénak, valamint átmérője is kisebb. Felszínét fagyott nitrogén borítja, mely napközelben felenged és vékony légkört alkot.

Pályája nagyon elnyúlt, melyen néha a Neptunusz pályáján belül kerül. 

1930. február 18-án Clyde Tombaugh azonosította először a Plutót a Lowell Obszervatóriumban, és gyorsan kikiáltották a Naprendszer kilencedik bolygójának, mely címét sokáig őrizte. Szakmai körökben azonban egyre inkább sorolták a bolygók helyett a Plutóhoz nagyon hasonló tulajdonságú és pályájú Kuiper-objektumok közé.
2006. augusztus 24-én a Nemzetközi Csillagászati Unió határozatban törpebolygóvá minősítette a Ceresszel és a 2003 UB313-mal együtt. Ez a lépés olyan visszhangra talált, hogy a 2006-os év szavának a bolygó nevéből képzett, ’lefokozott, leértékelt’ jelentésű plutoed szót választották az Egyesült Államokban.



A Pluto legnagyobb kísérője, a Charon 1207 km átmérőjű, és így a Plutóhoz viszonyítva jelentős méretű. További holdjai: Nix, Hydra, Styx, Kerberos.

2015. júlusában új felvételek érkeztek a Plútóról, melyek megerősítették, hogy jeges felszíni képződmények vannak rajta. Jelenleg törpebolygó besorolásban van. 


Asztrológiai szerepe: 

Hektikus harca a lefokozása körül jól mutatja, hogy a szélsőséges Skorpió zodiákus bolygója. Tehát a Skorpió Aszcendensű szülöttek születési uralkodója. A Skorpió érdekeltségű ember sok elfojtott érzelmet, marsikus erőt tárol magában. Feladata, hogy a fájó részeit elengedje és a fénybe jusson önmaga meghaladása által, majd ezzel a tudással másokat is gyógyítson. 

Plútó mitológiai alakja Hádész, az alvilág ura. Plútóhoz tartozik a halál, pusztulás, transzformáció, szexualitás, titkok, elengedés, mágia, elmúlás,  bűnök, feltámadás, újjászületés, mélyből a fénybe jutás, gyógyítás fogalmai. 


Amely területen áll képletünkben, ott kell fokozottan gyakorolni a fenti minőségeket. Generációs bolygónak is nevezzük. Lassú de tartós hatást ér el a képletünk különböző részein való áthaladáskor. (tranzit hatás)

A Skorpió zodiákus színe a vörös és fekete, eleme a víz, minősége fix, tehát a dolgok érzelmi megtartásában érdekelt. Ásványa a plutónium. 

Egészségügyi asztrológiában Skorpió zodiákushoz tartozik az altesti régió, gát, végbél, vastagbél, petefészek, prosztata és ezek betegségei. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése