2015. november 7., szombat

Naprendszerünk bolygói III. – Vénusz

Száraz tények

A Vénusz a második bolygó a Naptól, keringési ideje 224,7 földi nap. Nevét Venusról, a szépség római istennőjéről kapta. A Hold után a legfényesebb objektum az éjszakai égbolton, legnagyobb látszólagos fényessége -4,6 magnitúdó. Maximális fényességénél még nappal is észrevehető. Mivel a Vénusz közelebb van a Naphoz, mint a Föld, és kering körülötte, ezért néhány hónapig a Naptól keletre, később néhány hónapig a Naptól nyugatra látható, változó távolságra. A keringés mindkét szélső pontjának látszólagos távolsága a Naptól, azaz a bolygó legnagyobb kitérése 47,8°, vagyis a Napot legfeljebb három órával követi, illetve előzi meg az égen. 

A kalauzcsillagok közé tartozik, hiszen segítette az embereket utazásaik során a tájékozódásban. Emiatt nagyon kedvelt volt és szívesen adtak különféle hangzatos neveket neki, külön a reggel látható és külön az esti Vénusz számára, mint például a Hajnalcsillag és Esti csillag nevet, amelyből keletkezett a jól ismert Esthajnalcsillag elnevezése. A régi görögök a kettőt még két külön égitestnek hitték, Heszperosz (napnyugati) és Foszforosz (fényhozó) néven ismerték. Magyar neveit főleg a szabad ég alatt élő pásztoroktól kaphatta. A bolygó "csillag" elnevezése természetesen csak nem csillagászati értelemben, hanem általános, népies szóhasználatban állja meg a helyét.

Asztrológiai szerepe

A képletünkben a Vénusz megmutatja érzelmeink, csábítási módszereink, ízlésünk, pénzzel való viszonyunk, női oldalunk működését. Férfi képletében pedig azt a típusú nőt, akihez vonzódik. Amilyen jegyben áll, olyan módon tesszük mindezt és ahol áll, oda összpontosulnak ezen energiáink.

A Vénusz a Bika és a Mérleg Aszcendensű emberek születési uralkodója, bár azt beszélik a Bika jegynek egy napon az Eris lesz, hogy ne kelljen mindkét állatövi jegynek a Vénuszon osztozni.

A harmónikus Vénusz, legyen az földies Bika vagy légies Mérleg jellegű is, nőies, lágy, indirekt, ízléses, művészi, könnyed, közlékeny, csábító, kecses és jó érzéke van a pénzhez. A nő Holdi minőségébe (anyaság) a Vénuszon át vezet az út. A Vénusz a fiatal, nem házas vagy megállapodott nőt is jelenti, aki nem döntötte még el, akarja-e vágyai tárgyát vagy sem. Fontos, hogy ne akadjon meg ezen a szinten, hanem állapodjon meg, és alapítson családot, hogy Holddá válhasson és ezáltal a nemi létrán a nő a legmagasabb fokra jusson.


Egészségügyi asztrológiában a Bika Vénuszhoz tartozik a torok, mandulák, nyelv, nyaki terület, nyelőcső, szájüreg és betegségei. Mérleg Vénuszhoz pedig a bőrfelületünk egésze, vesék, húgyutak, derék és ezek betegségei. A vénuszi energia szükséges az élet élvezetéhez, kompromisszumok és jó üzletek megkötéséhez, tehát mindenhova, ahol szükséges egy kis kiegyezés és báj, kedvesség, taktikusság. A Vénusz nemi párja a Mars, amelyről a következő posztban lesz szó.

írta: Villányi Andrea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése