2015. november 20., péntek

Eris - A 21.század bolygója?


Keresgéltem az interneten és mivel az Erisről nem igen van magyar szakirodalom, így ma külföldi weboldalakon talált cikkeket fordítottam le a bejegyzésem összeállításához. 



Az asztrológiában ezt a törpebolygót még nem rendelték hozzá egyik csillagjegyhez sem, de nincs kizárva, hogy ez bármikor bekövetkezhet.

A száraz adatokat ha nézzük, akkor az Eris (kisbolygó-jelöléssel 136199 Eris, ideiglenesen 2003 UB313, korábbi ragadványnevén Xéna) a legnagyobb ismert törpebolygó és plutoida a Naprendszerben, és a kilencedik legnagyobb, közvetlenül a Nap körül keringő test. Sugara 2010-es mérések szerint 1163 kilométer, a tömege pedig 27%-kal nagyobb a Pluto tömegénél.

Az Erist először 2005 januárjában találta meg egy, a Palomar Obszervatóriumban dolgozó csapat, melyet Mike Brown vezetett. Még ebben az évben igazolták a létezését. Neptunuszon túli objektum, a Kuiper-övön túl található szórt korong tagja. Van egy holdja, a Düsznomia; a legújabb megfigyelések szerint nincsenek továbbiakra utaló jelek. A Naptól jelenleg 96,7 CsE-re van, körülbelül háromszor messzebb, mint a Pluto.  Átmérőjét a fényessége alapján 2700 km körülire becsülték, így nagyjából 20%-kal lenne nagyobb, mint a Pluto. 2010 november 6-án az Eris elfedett egy 17 magnitúdós csillagot. A fedés időtartamából nagyon pontosan meg lehetett határozni az átmérőt. Pályája a Naprendszer fősíkjával 45 fokos szöget zár be. A Napot 560 év alatt kerüli meg. 15 évtől 123 évig tartózkodik egy-egy zodiákusban, tehát elég aránytalanul, mint láthatjátok. 

Mit jelent ez a felfedezés az egész emberiség és az egyének számára?

Az Erisnek kell képviselnie az új kort, amiben élünk és ami jön. Mivel jelenleg a Kos csillagjegyben van (22 fokon), ez azt is jelentené, hogy nem egy békés és megalkuvó generáció a mostani. A kérdés az lesz, hogy melyik zodiákusnak lesz az uralkodó bolygója. A Vénusz és Merkúr két csillagjegyhez is rendelhető jelenleg, ezért elképzelhető, hogy vagy a Szűz vagy a Mérleg vagy az Ikrek vagy a Bika csillagjegy kapja meg. Ez további kérdéseket fog felvetni. Mivel jelenleg a Kos csillagjegyben van, akkor ha a Mérleg Aszcendensűek uralkodó bolygója lesz, azt fogja jelenteni, hogy a szülött harcias is, esetleg agresszív? Vagy hogy a békét csak háborún keresztül tudja elérni? De ez hogyan egyeztethető össze a Mérleg békeszeretetével? Akkor a házasságok is eltűnnek majd? Ha a Szűz Aszcendensűek uralkodó bolygója lesz, akkor az hogyan befolyásolja a munkához való hozzáállásunk? 
A legtöbb ember, aki 1900 óta született az Kos vagy Halak Eris-szel rendelkezik a képletében. Az 1920-as években haladt tovább a Halak csillagjegyből a Kosba. Mivel 120 évig tranzitál itt, elmondható, hogy ebben a zodiákusban tartózkodik legtovább. A legtöbbünk a Kos-Eris generációhoz tartozik vagy fog (1922-2048-ig). Mit jelenthet ez a személyes jellemzőink szempontjából? Hibás azt hinnünk, hogy azért mert a Plútó és az Eris ennyire messze van tőlünk, ezért nincsenek akkora hatással a személyes jellemzőinkre? De ha az Eris nagyobb, mint a Plútó, miért nem veszik számításba még az asztrológusok? Generációs bolygónak is lehet nevezni majd, amiért ilyen sokáig halad a Kos zodiákusban?  Nos, erre még nincsenek hivatalos válaszok. 



Az egyik cikk írója azt állítja, hogy jó pár ember képletét megnézve azt találta, hogy lehet létjogosultsága a Kosban álló Erisnek. Példának felhozza Catheine Zeta-Jones képletét. A színésznőnek nincsen Kos érdekeltsége, ennek ellenére képvisel egy harcias, tüzes attitűdöt, bár ez betudható a Nyilas Aszcendensnek is.  Én úgy gondolom, hogy egyéni képletben hatása fokozódik majd, ha együtt áll másik bolygóval, vagy kiemelt házban áll. Külföldi oldalak szerint, megmutatja hogyan harcolunk a szerelemben vagy hogyan kezeljük a féltékenységet és haragot magunkban, de erre még itthon sincs hivatalos megállapodás az asztrológusok között, így egyenlőre én sem találgatok. Egyébként Eris, mint istennő, a féltékenység és harag valamint a rivalizálás szimbóluma. Vannak pozitív jelentései is, mint energikusság vagy találékonyság. 


Források:

http://www.librarising.com/astrology/misc/xenaplanet.html

http://www.astrology.aaazen.com/www.starjack.com/eris.html

https://hu.wikipedia.org/wiki/Eris

http://horoscopes.lovetoknow.com/Interpretations_for_Eris_in_the_Astrological_Chart


Szerző: Villányi Andrea

1 megjegyzés: