2015. november 25., szerda

A Tarot kártya - "Jó szolga, de rossz uralkodó"



Elkészítettem az első bejegyzést Tarot kártya témában is. Ebben az írásban pár fontos információt fogok megosztani veletek. Mire használható? Honnan ered? Mik a jellemzői?




Eredete

Eredete nem teljesen tisztázott és több variáció létezik. Maga a Tarot kártyajóslás jelenlegi formájában a 16. század óta ismert.  Az biztos, hogy a Kis Arkánum lapjai a  16. században kerültek be a köztudatba. Egyes nyomok szerint, akkoriban az iszlám világból érkezhetett Európába. A Nagy Arkánum lapjai ellenben a 1430 körül már megjelentek egy olasz kártyacsomagban. Sokan azt feltételezik, hogy óegyiptomi papi rend bölcsességei jelennek meg a lapokon. A Tarot jelképrendszerének ezoterikus jellegét 1781-ben ismerte fel Court de Gebelin francia tudós. A Tarot -t továbbá összefüggésbe hozzák a Kabbalával, a Tórával, Mózes öt könyvével, mely "isteni törvényt" jelent. Azon kívül már a neve alapján is több elmélet született. Egyesek szerint óegyiptomi szó és a jelentése "királyi (Ro) út (Tar)". Csak az tűnhet biztosnak, hogy a Tarot szó francia eredetű és a 16.század végén jelent meg. A sok elméletben biztosan vannak közös pontok és lehet mindegyiknek igaz egy része. A Tarot képei mindenképp idősebbek, mint a papír és könyvnyomtatás. A Tarot mély szimbolikája közvetíti felénk az ember életútját is, de ez főleg a Nagy Arkánumra értelmezhető. A Kis Arkánum lapjaira nem jellemző ez a mélység, azt valószínűleg csak kártyavetésre használták. 

A 20.század kezdetéig a Kis Arkánum számozott kártyáin nem szerepeltek olyan képi ábrázolások, mint a mai kártyalapokon. Ez jellemzte a Marseille-i Tarot-t is. Így nagy újításnak vehetjük, amikor 1909 környékén kiadták a Rider-Waite Tarot-t, melyet Pamela Colman Smith festett. Itt már illusztrálták a Kis Arkánum lapjait, mely mai napig sokat segít az értelmezésben a kezdőknek is. Én jelenleg ezzel a kártyacsomaggal dolgozom. Aztán ott a másik ismert kártyatípus, az Aleister Crowley-féle Tarot, mely nagyon gazdag képtartalommal bír. Éppen ezért értelmezhetősége bonyolultabb is. Fontos az, hogy bármelyik kártyatípust is választjuk, csak a hozzá kapcsolódó kézikönyvet vegyük meg, mert az fog segíteni minket a jelképek értelmezésében.  

Mi jellemző a Tarot lapokra? 

A Tarot összesen 78 lapot számlál. Ebből 56 lapot a Kis Arkánumhoz sorolunk és 22 lapot pedig a Nagy Arkánumhoz. A Kis Arkánum további részei az udvari lapok is. (királyok, királynők, lovagok és apródok.) Az Arkánum szó maga Titkot jelent. Érdemes eleinte csak a Nagy Arkánum lapjait elsajátítani, sokan csak azzal dolgoznak. Ennek oka, hogy önmagukban is nagyon erős jelentéssel bírnak. A Kis Arkánum összes lapja, még az udvari lapok is, négy színcsoportba sorolhatók be, melyek megfelelnek a négy őselemnek:

  • Botok - tűz elem, cselekvés, akarat, isteni szikra (Parasztság)
  • Kelyhek - víz elem- érzelmek, intuíció (Egyház)
  • Kardok - levegő elem - gondolatok, elme, hűvösség, racionalitás (Lovagok)
  • Érmék - föld elem - stabilitás, anyag, pénz ( Kereskedők)

Ha megfigyeljük a Tarot-t, rájöhetünk, hogy nagyon szoros kapcsolódása van az asztrológiához, még pedig oly módon, hogy megjelenik itt is a 4 elem és az egyes lapok szereplői a bolygóknak, archetípusoknak is megfeleltethetők. Ezzel nagyban segíti a kártya értelmezését. Én mikor kártyát vetek, mindig próbálok párhuzamot vonni egy-egy archetípussal, bolygóállással. 

Mire használható?

A Tarot kártya nem jósol és nem mond meg nekünk előre biztosra semmilyen eseményt, mert a jövő folyamatos mozgásban van.  Ellenben tendenciákat, mozgatórugókat és lehetőségeket jelöl. Segít a döntéseinket befolyásoló tényezőket felkutatni, mérlegelni, megfigyelni. Kiváló eszköz az önismerethez. Vigyáznunk kell, hogy nem szabad túlzásba esni és mindenre kártyát húzni, mert akkor a Tarot fog minket irányítani. Ezért mondják, hogy a Tarot jó szolga, de rossz uralkodó. Szerintem terápiás segédeszköznek is kiváló, segítheti a másik ember problémái mögött álló lelki blokkok, események feltárását és megoldási lehetőségeket kínál. Nem fog konkrét lépéseket tanácsolni, de gondolkodást, hozzáállást és tendenciát kijelölhet a kérdezőnek. Önismerethez is tökéletes eszköz.  Felvázolhat több utat is, majd ezután mi nekünk már csak el kell indulnunk az egyiken. Rákérdezhetünk konkrét időintervallumokra is, de mindig fontos, hogy pontosan kérdezzünk. Homályos, buta kérdésre, buta választ fogunk kapni. Hallgassunk a megérzéseinkre is a lapok értelmezésekor. Fontos megtanulni összeolvasni a lapok jelentését. 

Melyik típusát vegyem meg?

Nekem a Rider-Waite Tarot van meg, ezt javaslom elsőre. Azért jó, mert rá van írva a számozás és a lapok nevei is. A képek pedig nagyon beszédesek. Van itthon Marseille-i kártyacsomagom is, de az sokkal nehezebben értelmezhető és külön könyvet kellene hozzá vásárolnom. Azt talán majd később. De egyébként azt mondják a szakértők, hogy azt a csomagot válasszuk, amelyik elsőre megfog bennünket. Itt is igaz, mint minden másra az életben, hogy sok sok gyakorlás és intuíció is kell a fejtéshez, értelmezéshez. Bárki elsajátíthatja a Tarot vetés művészetét. Kiváló meditációs eszköz vagy gyönyörködhetünk szimplán a képekben. Érdemes alaposan átvizsgálni a lapokat, szinte már a lapon szereplő elemek, testtartások, szereplők árulkodnak a jelentéséről. Rengeteg szakirodalom található a könyvesboltok polcain, én is megjelöltem nektek egy forrást lentebb. Ami még tanácsom lenne, hogy először csak magatoknak húzzatok lapokat, azzal kiválóan tudtok gyakorolni is. 

Kártya típusok képei: 

Rider-Waite Tarot:













Crowley Tarot: 




Marseille-i Tarot:


Könyvem és a saját Rider-Waite Tarot kártyám:






Ha szeretnétek még olvasni ilyen témában, akkor jelezzétek! :) 

Felhasznált irodalom: Hajo Banzhaf: Gyakorlati Tarot kézikönyv

Szerző: Villányi Andrea


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése