2015. november 6., péntek

Naprendszerünk bolygói II. – Merkúr


Száraz tények:

A Merkúr a Naprendszer legbelső és legkisebb bolygója, a Nap körüli keringési ideje 88 nap. A Merkúr a Földről nézve fényesnek látszik, magnitúdója −2,0 és 5,5 között változik, azonban nehéz észlelni, mert a Földről nézve a Naptól mérhető legnagyobb szögtávolsága csak 28,3°. Reggel vagy este szürkületkor lehet megfigyelni. A bolygóról viszonylag keveset tudunk.

A Merkúr sok tekintetben hasonlít a Holdra: felszínét számos kráter borítja, nincs természetes holdja, és nincs állandó légköre. Azonban a Holddal ellentétben nagy, vasat tartalmazó magja van, melynek következtében rendelkezik mágneses mezővel, melynek erőssége a földinek körülbelül 1%-a.[9] Magjának relatív mérete miatt kivételesen nagy a bolygó sűrűsége. Felszíni hőmérséklete 90 és 700 K (−183 és 427 °C) között változik. Ahol a Nap éppen merőlegesen éri a felszínt, ott van a legmelegebb, és a sarkokhoz közeli kráterek mélyén mérik a leghidegebbet.




A Merkúr megfigyeléséről szóló feljegyzések legalább az időszámításunk előtti első ezredfordulóig nyúlnak vissza. A 4. század előtt a görög csillagászok két bolygónak gondolták aszerint, hogy napkeltekor vagy napnyugtakor volt látható. Előbbi az Apollón, utóbbi a Hermész nevet kapta. A későbbiekben Püthagorasz ismerte föl, hogy a két bolygó egy és ugyanaz. A bolygó magyar neve a rómaiakig nyúlik vissza, akik a bolygót Mercurius római istenről nevezték el, aki a görög Hermész római megfelelője. A Merkúr asztronómiai és asztrológiai jele a kör egy kereszt függőleges szárán, a kör tetején egy félkörrel, ami Hermész caduceusának stilizált változata.



Asztrológiai szerepe:

Az asztrológiában a Merkúr felel a kommunikációért, gondolkodásért, írásért, mozgásért. Jelöli a gyermeket is olyan 13 éves korig, amikor is a nemi jellegek még nem alakultak ki. A képletünkben elfoglalt jegye és helye alapján megtudhatjuk hogyan kommunikálunk és főleg mely területre fókuszálódik gondolkodásunk, milyen a szem-kéz koordinációnk, nyelvérzékünk.

Mivel labil/változó minőséget képvisel, a dolgok változtatásában és a helyzetekhez való alkalmazkodásban érdekelt. Színe a tarka, halványkék és halványsárga.

Az Ikrek jegy bolygója, ezért az Ikrek Aszcendensű emberek születési uralkodója. A harmónikus, fejlett Merkúr jó kommunikációt, tanulási készséget, változatos beszédet és nyitott gondolkodást, valamint mozgékonyságot és jó szem-kéz koordinációt ad. Fontos, hogy az Ikrek szülött tanuljon meg elmélyedni a dolgokban és néha lassítson. Mivel mindig mindennel kapcsolatban naprakész és érdeklődő, igazi ablak a világra. Objektív látásmódja segíthet a konfliktusok tisztázásában, amikor a felek érzelmileg nagyon érintetté váltak. Ikrek foglalkozások: újságíró, tolmács, riporter.



Egészségügyi asztrológiában Ikrek jegyhez tartozó testrészek a tüdő, légcső, karok, kéz, pajzsmirigy.

A Merkúr, mint gyermek fontos, hogy beférjen a Nap (apa) és Hold (anya) közé, hogy megfelelően tudjon fejlődni. Manapság merkúri állapotban szeretünk létezni. Megfigyelhetitek ezt azon, ahogy az emberek egész nap a telefonjukat nyomkodják, beszélnek, rohannak és interneteznek.

Írta: Villányi Andrea








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése