2015. november 11., szerda

A Naprendszerünk bolygói VIII. - Uránusz

Száraz adatok: 

Az Uránusz a Naprendszer hetedik bolygója. Óriásbolygó, a harmadik legnagyobb átmérőjű és a negyedik legnagyobb tömegű.

Az Uránusz felfedezését 1781. március 13-ától számítjuk, mert ekkor pillantotta meg először Sir William Herschel. Azóta tudjuk, hogy a bolygót előzőleg 1690 és 1771 között legalább hússzor regisztrálták, de mindannyiszor csillagnak vélték. Az elmozdulását pedig mérési hibának. Herschel eleinte nem volt tisztában vele, hogy a Naprendszer egy eddig ismeretlen bolygóját fedezte fel, először üstökösként azonosította az égitestet.


Nem tartott sokáig, mire a csillagászok felismerték e felfedezés jelentőségét. Sir William eredetileg támogatójáról, III. György angol uralkodóról nevezte el a bolygót, a Georgium Sidus (György csillaga) név azonban nem talált lelkes fogadtatásra a világ többi részén. Lalande azt javasolta, hogy a felfedezőről nevezzék el, végül Johann Elert Bode német csillagász elképzelése kerekedett felül, az Uránusz (Οὐρανός latinosított neve), ami így jobban illeszkedett a többi bolygó ógörög-latin elnevezéseinek sorába.  Uránosz az atyja Kronosznak, amely Szaturnusz görög megfelelője, az ég ura.

Herschel hat évvel később felfedezte az Uránusz két legnagyobb holdját: a Titániát és az Oberont. Az Arielt és az Umbrielt 1851-ben Lassell találja meg. A Mirandát csak 1948-ban fedezi fel Gerard Kuiper.

Az Uránusz légköre nagyrészt hidrogénből (83%) és héliumból (15%) áll. Kevés metánt (2%) is tartalmaz, amely az atmoszféra felső részén elnyeli a vörös fényt, ami miatt a bolygó halvány kékeszöld színű. Nap körüli keringési ideje 84 év.

Jelenleg 27 ismert holdja van az Uránusznak.

1977-ben egy csillagfedés alkalmával fedezték fel a gyűrűrendszer létezését. A Voyager-2 később összesen 11 különálló gyűrűt derített fel.

Az Uránusz nem mindig pillantható meg szabad szemmel, a látszó fényessége a szem érzékenységének határán mozog. Amikor szembenállásban van a Nappal, és rendkívül tiszta az ég, akkor nagyon halvány égitestként megpillantható.




Asztrológiai szerepe

Asztrológiában az Uránusz szimbolizálja a célokat, perspektívákat, a jövőt, a felfedezéseket, számítástechnikát, forradalmakat, technológiai újításokat és az asztrológiát is. Mivel androgün jellegű, nehéz meghatározni "kit" szimbolizál. A Merkúr magasabb oktávjának tekintjük. 

Színe a királykék, ibolya, neonszínek és féme az urán.

Az Uránusz a Vízöntő zodiákus bolygója, tehát a Vízöntő Aszcendensű emberek születési uralkodója. Jellemző rájuk a lázadás, rendszeren kívül maradás és a különcség. 



Külsejében mindig van valami egyedi. Feladata, hogy bevonódjon fizikálisan az élményekbe és ne ragadjon az ideák színterén. Illetve a türelmet kell magában kifejleszteni, mert mindent gyorsan akar. Ő a meg nem értett zseni.

Vízöntő csillagjegy eleme a levegő, minősége fix, tehát szellemi dolgokban érdekelt, valamint az állapotok megtartásában.

Egészségügyi asztrológiában hozzá tartozik a lábszár, boka, alkar, csukló, idegek, gerinc, mentális részek és ezek betegségei.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése